Изнесли сме 3700 тона пчелен мед
Изнесли сме 3700 тона пчелен мед / netinfo

3700 тона е износът на пчелен мед през 2005 година при средна експортна цена от 2020 долара за тон. Това съобщи Цветан Димитров - директор Дирекция "Животновъдство" в Министерството на земеделието по време на Международния симпозиум “ Селекция и производство на пчелни майки.“

Според Цветан Димитров 80 на сто от изнесената пчелна продукция е намерила пазар в страните от Европейския съюз. За 2005 година България е произвела общо 11 200 тона мед. За тази година предварителните прогнози сочат, че заради лошите метеорологични условия произведеният пчелен мед ще бъде по-малко. В последните години за развитието на този сектор, чрез различни програми, са инвестирани 27 милиона лева. В момента в България в пчеларския сектор са заети 40 000 души, функционират 14 преработвателни предприятия, притежаващи лиценз за износ на пчелна продукция в Европейския съюз.

Според Асгер Йоргенсен, президент на международната федерация на пчеларската асоциация “Апинмондия“, единственият начин пчеларският сектор да получи субсидии от Европейския съюз е чрез стартирането на Националната програма за развитие и насърчаване на пчеларството.