Изчезват есетровите риби в Дунав
Изчезват есетровите риби в Дунав / снимка: DarikNews.bg, архив

Изчезват есетровите риби в Дунав, алармираха представители на международната природозащитна организация WWF, цитирани от БТА. Те са защитени в световен мащаб, а уловът им е забранен в България от 2011 г. с наредба на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури.

Въпреки това рибари от крайдунавски градове признават, че са чували за улов на есетри, сочи изследване, поръчано от WWF. По думите на Стоян Михов от WWF, който ръководи проект за опазване на есетрите, 200-килограмова женска моруна има около 40 кг хайвер, който може да се продаде за 20-30 хиляди лева на "черния" пазар. Това е стимул за развитие на нелегални практики от бедните общности по Дунав, смята специалистът.

Затова от организацията са си поставили за задача да работят заедно с рибарите и институциите, отговорни за решаването на проблема с есетрите и опазването на ресурсите на Дунав. Рибарите трябва да разберат, че никой не ги обвинява за изчезването на есетрите, но в техните ръце е спасяването им, отбеляза Михов.

Според него причините за изчезването на древните риби, някои от които достигат дължина от 6-7 метра и тежат над тон, са комплексни. Сред тях са изграждането на хидровъзел "Железни врата"/между Румъния и Сърбия/, построяването на защитните диги по Дунав, замърсяването на реката и свръхуловът. Есетровите риби са морски и навлизат в Дунав само за размножаване. Докато са в реката е и най-"подходящия" момент за улов, поясниха специалистите.

От WWF смятат да обучават и митничари за разпознаването на незаконния есетров хайвер. До момента няма заловена нито една пратка на българската граница, посочи Михов. По думите му България е последната страна в региона, въвела забраната за улов на есетри, която важи до 2016 г.