Искат по-строг контрол върху търговията със скрап
Искат по-строг контрол върху търговията със скрап / netinfo

Да се затегне контролът върху търговията с елементи от железопътната инфраструктура и продажбата на части от релсите за скрап да става само срещу сертификат за произход. За това настояват от Българската асоциация по рециклиране. За търговия с проводници за скрап се изисква сертификат за произход, което чувствително е намалило кражбите, допълниха от браншовата организация.

1 милиард лева е годишният оборот на фирмите за търговия с метален скрап, като около 2 процента от тази стойност се пада на нелизенцирани фирми.

По данни на асоциацията на територията на страната има 117 площадки, които работят с метален скрап, но нямат необходимите лицензи, съобщи изпълнителният й директор Теменужка Костова.

По данни на полицията пък кражбите на метали в страната се увеличавали, допълни тя. Най-чести жертви на посегателства са мрежите на БТК, БДЖ, електроразпределителните дружества и Националната компания „Железопътна инфраструктура”.

От асоциацията признаха, че откраднатите метали са минимално количество спрямо общия метален скрап, но призоваха компаниите да пазят имуществото си. Сега 30 процента от металните отпадъци се доставят в пунктовете от физически лица, а останалото количество се дължи на ликвидираните предприятия и тяхното оборудване.

От асоциацията по рециклиране предлагат като превантивна мярка срещу нелицензираните фирми, които са основният пазар за крадения метал, да се променят сегашните наказания, за да станат по-ефективни.