Искат граници за ставката на данъка върху имотите
Искат граници за ставката на данъка върху имотите / netinfo

От първи януари догодина ставката на данъка върху недвижимите имоти да придобие горна и долна граница, иска Сдружението на общините в България.

От първи януари 2007 г. ставката на данъка върху недвижимите имоти да придобие горна и долна граница, като размерът на таксата за всяка община да се определя от общинските съвети. Това гласи едно от исканията за промени в закона за местните данъци и такси, които бяха обсъдени на започналата днес в Златни пясъци Четвърта национална среща на Сдружението на общините.

Размерът на данъка да бъде с долна граница 1,5 и горна 3 на 1000. Според сега действащия закон данък недвижими имоти е 1,5 промила.

Желанието на Сдружението на местните власти е промяната да попадне в пакета закони, които традиционно се приемат заедно с държавния бюджет, уточни за „Дарик” доцент Андрей Захариев, председател на Управителния съвет на Националната асоциация на действащите председатели на общинските съвети. Според Захариев, който е председател на Общинския съвет на Свищов, шансовете за промяна на ставката на данък недвижими имоти са големи.