Имаме разминавания с МВФ за приходите в бюджета за 2007 година
Имаме разминавания с МВФ за приходите в бюджета за 2007 година / netinfo

Социалните осигуровки в България са по-високи от средните за Европа, призна в предаването „Портфейл” на Дарик заместник-министърът на финансите Георги Кадиев. В момента осигурителната тежест е 36,6 на сто при средна за Европа от 33 процента. Според заместник-министъра единственият проблем в бюджета е големият дисонанс между данъците на фирмите и тези на хората. Едните се облагат с 10 процента, а другите – с между 20 и 24 на сто. Затова абсолютно задължително е, ако остане свободен ресурс, това съотношение да се промени в полза на хората, допълни Кадиев.

Досега прогнозите на МВФ за приходите в бюджета винаги са били над нашите, а сега, за първа година си разменихме ролите и очакваме за следващата година 360 милиона лева повече приходи, отколкото фондът очаква.

Ние сме отчели рискове от загуби от ДДС от порядъка на 450 милиона лева, като 350 милиона лева от тях ще дойдат от промяната на данъчни режими, като например падането на ДДС за вносните коли.

Останалите около 100 милиона лева загуби смятаме, че ще бъдат следствие от измамите с ДДС. За разлика от нас Международният валутен фонд очаква, че загубите за бюджета от измамите с ДДС ще бъдат по-големи. Относно корпоративния данък отново имаме разминавания с фонда, чийто експерти очакват приходите да бъдат по-малки, обясни Кадиев и допълни: „Според тях сме по-големи оптимисти за това, че фирмите ще излязат напред. Аз мисля, че тук специално фондът бърка. Гледайки как реагират фирмите, как се развива икономиката в България и как големите данъкоплатци увеличават печалбите, струва ми се, че специално в тази част няма да имаме проблем.”

Голяма част от митата ще паднат след влизането в Европейския съюз и там ще загубим около 240 милиона лева, заяви заместник-министърът. Освен това има мита, които идват от внос от трети държави, извън Европейския съюз, но ние не знаем каква ще бъде политиката на търговците. Напълно е възможно те да предпочетат вместо да внасят директно в България, да внасят с кораб през Солун, да плащат мито в Гърция например, и след това да внасят стоките в България като вътрешнообщностна доставка без да плащат мито, каза още Георги Кадиев.