Хотелиер и депутат играят на борсата за Гагарин
Хотелиер и депутат играят на борсата за Гагарин / netinfo

Петима български инвеститори ще играят на фондовата борса за “Пловдив Юрий Гагарин БТ” в началото на септември. Това каза в интервю за Дарик хотелиерът Георги Гергов, който притежава пловдивския хотел “Санкт Петербург”, столичния ЦУМ и варненския комплекс “Слънчев ден”.

Гергов заяви, че решението му да вложи до 5 млн. лв. в предприятието, което произвежда филтри за всички тютюневи фабрики и притежава най-модерната печатна база на Балканите, е категорично. Според него с тази сума ще може да се закупи пакет от 25-35% акции на завода, който за миналата година отчете 2,79 млн. лева печалба. Началната единична цена още не е определена, не е изяснено и дали акциите на “Гагарин” ще бъдат пуснати на борсата накуп или на няколко лота.

Досега единствената компания, официално заявила интерес към пловдивския завод, бе австрийската “Майер Мелнхоф”, която произвежда опаковки и у нас притежава завод в Никопол. По неофициална информация на Дарик интерес към излизането на 80, 57% от “Гагарин” на борсата има и печатница “Демакс”, собственост на депутата Петър Кънев.