Холандците пазаруват все повече по интернет
Холандците пазаруват все повече по интернет / netinfo

Холандците са похарчили 2,92 млрд. евро през 2006 г. за стоки и услуги, закупени през интернет, съобщи холандската група за пазаруване от дома Thuiswinkel Organisatie („Тюсвинкел организати”), цитирана от ДПА.

Организацията, която обединява всички предприятия за пазаруване от дома през интернет, с поръчки по пощата или по каталог, съобщи, че в сравнение с предходната година това е увеличение с 28 процента.

Голяма част от парите - 1,18 млрд. евро - са похарчени за пътнически услуги и стоки. Други популярни продукти, закупувани по интернет, са електроника и уреди за домакинството. Холандците посочват, че използват пазаруването по интернет магазини, защото цените са по-ниски, а освен това е удобно и ефикасно. Повечето трансакции се правят чрез онлайн банкиране и с кредитни карти, пише БТА.

Данните за Холандия се вписват в европейска тенденция на усилено пазаруване по интернет. През 2005 г. европейците са похарчили 76,6 милиарда евро за стоки и услуги по интернет. Холандия е четвъртият най-голям пазар за пазаруване от дома в Европа. На първо място е Великобритания, следвана от Германия и Франция.