Гърция бърза да строи пътищата към България
Гърция бърза да строи пътищата към България / БГНЕС
Гърция ще построи пътищата до границата с България според двустранната спогодба от 1995 година за разкриване на гранично контролно пропускателни пунктове. Това стана ясно на среща в Солун между зам.-министъра на регионалното развитие Димчо Михалевски и президента на гръцкото дружество „Егнатия Одос” проф. Апостолос Гулас. Държавната компания „Егнатия Одос” АД е част от Министерството на развитието в Гърция и управлява и контролира финансите за изграждането на пътищата в южната съседка, възлага поръчки и изпълнява проекти.

Интензивно върви строителството на 21-километровата отсечка Комотини-Нимфея-Маказа-Кърджали като проектът трябва да приключи до 2010 година.

Другите пунктове Ивайловград-Кипринос и Златоград-Термес ще бъдат отворени до средата на 2009 година. През 2011 година ще бъде отворен Горна Арда-Паранести, а след 4 години двата участъка – между Рудозем и Ксанти и между крумовградското село Аврен и гръцкото Митриски.

В следващите седмици ще започне реализирането на два лота по автомагистрала Струма – Кулата-Сандански и Горна Диканя-Дупница.

Във вторник българската делегация ще се срещне с министъра на Македония и Тракия Маргаритис Тзимас.