ЕК ще ни помогне в търсенето на нови пазари за земеделска продукция
ЕК ще ни помогне в търсенето на нови пазари за земеделска продукция / снимка: БГНЕС
ЕК ще ни помогне в търсенето на нови пазари за българската земеделска продукция
80933
ЕК ще ни помогне в търсенето на нови пазари за българската земеделска продукция
  • ЕК ще ни помогне в търсенето на нови пазари за българската земеделска продукция

Европейската комисия ще подпомогне България в търсенето на нови пазари за реализиране на продукцията си от плодове и зеленчуци, а в млечния сектор ще се работи за стартиране на схемата "Училищно мляко", в подкрепа на производителите.

Това заяви еврокомисарят по земеделие и развитие на селските райони Фил Хоган, след среща с премиера Бойко Борисов и земеделския министър Десислава Танева. Той обеща мерки в подкрепа на страната ни, която търпи загуби заради руското ембарго, особено в млечния сектор. Хоган оцени положително изпълнението на старата Програма за развитие на селските райони и посочи, че очакваната усвояемост на средства по нея е над 90 процента.

От своя страна министър Танева призова бенефициентите по програмата да финализират проектите си до средата на септември, тъй като няма да има удължаване.
Един от източниците за подкрепа на българските млекопроизводители в условията на руското ембарго е одобрената вече нова Програма за развитие на селските райони, обясни еврокомисар Хоган, и посочи като пример мярката за предоставяне на 123 евро субсидия за отглеждана крава. Хоган обеща и експертна помощ за страната ни относно конкретните мерки за подкрепа на земеделските стопани.

Премиерът Бойко Борисов изрази очакването си, че такива мерки ще бъдат предприети възможно най-скоро.

„Надявам се след като за Гърция всеки ден се събираме, да намерят време да разгледат и нашия проблем", каза министър-председателят.

Въпреки искането на България за удължаване на Програмата за развитие на селските райони с 6 месеца, това няма да се случи, затова бенефициентите трябва да спазват сегашните срокове, обясни министър Десислава Танева.

Срокът за изпълнение на тези проекти е 15 септември. Всички трябва да организират работата си по начин, по който до тази дата да бъдат изпълнени и в едномесечен срок да бъдат подадени заявленията за разплащане, каза тя.

Самото разплащане трябва да се извърши до края на октомври.

Източник: БТА