ЕК отпуши парите по още две оперативни програми
ЕК отпуши парите по още две оперативни програми / снимка: Reuters
ЕК отпуши парите по още две оперативни програми
25976
ЕК отпуши парите по още две оперативни програми
  • ЕК отпуши парите по още две оперативни програми

Европейската комисия освободи парите по още две оперативни програми за България - "Административен капацитет" и "Околна среда". Това съобщи в Брюксел, където е за европейската среща на върха, премиерът Бойко Борисов.

Още преди началото на срещата премиерът се похвали пред български журналисти. Премиерът каза, че е дадена положителна оценка за съответствие за оперативна програма „Административен капацитет" за 123 млн. евро. „Честито!", допълни министър-председателят. „Шестата програма с положителна оценка от седемте спрени, изключително важна и по която има голямо притеснение, това беше ОП „Околна среда" за 1,466 млрд. евро", допълни премиерът.

През седмицата Европейската комисия даде положителни оценки за съответствие и по оперативните програми "Регионално развитие", "Техническа помощ", "Транспорт" и "Конкурентноспособност".

След новината за пуснатите пари и по "Административен капацитет" и "Околна среда" остават блокирани пари само по програма "Развитие на човешките ресурси". Премиерът увери, че се следи за правилното изразходване на европейските средства. „В момента МВР, прокуратурата, ДАНС, инспекторатите на министерствата, виждате, че ежедневно се правят проверки, ежедневно се дават на прокуратурата резултатите от тях. Видяхте дори докладите на Сметната палата, те са готови за прокуратурата да повдига обвинения според мен", каза премиерът.