ЕЦБ може да направи първата си интервенция в щатски долари
ЕЦБ може да направи първата си интервенция в щатски долари / netinfo
Европейската централна банка води преговори в момента с Управлението за федерален резерв на САЩ и се очаква днес да направи най-голямата в историята си интервенция в щатски долари. Това предаде ИТАР-ТАСС, като се позовава на делови среди от лондонското Сити.

В четвъртък и петък миналата седмица ЕЦБ наля значителни суми във финансовата система на еврозоната. Специалисти отбелязват, че ЕЦБ е предоставила на банки в ЕС краткосрочни кредити за 160 млрд. евро, за да не възникне заплаха от недостиг на ликвидни средства на междубанковия кредитен пазар.

Общите извънредни кредити, отпуснати през последните два работни дни на миналата седмица от западни централни банки, достигнаха гигантската сума от 326 млрд. долара.

Днес обаче на кредитния пазар в еврозоната настъпи нова фаза – на недостиг на долари, защото през следващото денонощие много европейски банки трябва да плащат по ценни книжа, номинирани в долари. Повечето инвестиционни банки в САЩ сега са замразили отпускането на кредити на европейски банки заради опасения от неплащане, предаде БТА.

Така банките в ЕС са изправени пред перспективата да им се наложи да продават големи обеми евро, за да получат долари за финансиране на операциите си. Това обаче може да доведе до рязък спад на курса на еврото и да създаде опасен дисбаланс на световния валутен пазар, който само ще увеличи сегашните проблеми на финансовите пазари.

Като алтернатива ЕЦБ готви операция за интервенция в щатски долари, за която обаче трябва да получи огромен заем от централната банка на САЩ.