Дянков иска по-богати чужди туристи
Дянков иска по-богати чужди туристи / снимка: БГНЕС
Симеон Дянков
37264
Симеон Дянков
Румен Драганов
  • Симеон Дянков
  • Румен Драганов

Финансовият министър Симеон Дянков иска в България да идват по-богати чужди туристи. На конференция на Националния борд по туризъм бизнесът настоя за уеднаквяване на ДДС ставката на 9 на сто не само за нощувките, но и на други услуги, свързани с клиентите. Дянков заяви, че темата за данъците и таксите отново ще бъде актуална през октомври. Според вицепремиера у нас трябва да се развива културно-историческият туризъм и поклонническият туризъм, също така трябва да се постави акцент върху планинския и голф туризма. Тъй като за развитие на тракийските исторически ценности е направено повече, сега акцентът трябва да падне върху средновековните, смята Дянков.

“За тракийските проекти много е говорено, много повече е направено, отколкото за старобългарските проекти. От тази гледна точка ние се фокусирахме върху няколко проекти от Средновековна България. Това е, както знаете, главно в Шуменска област, където са старите ни столици - Плиска и Преслав. Там има много какво да се направи. Инфраструктурата до тях е сравнително добра. До тях има огромен регион с туризъм, а именно Варненският. Така че от миналата година ние работим много активно от гледна точка на това държавата да вложи повече финансов ресурс в развитието - археологическо, инфраструктурно, на тези два обекта в Шуменско. Трапезица в Търново е друг такъв обект. Царевец е доста развит с времето и привлича доста туристи. Трапезица има поне още толкова възможности от това, което знам от учените“, коментира вицепремиерът.  

Той допълни, че до юни ще бъде готова църквата в Созопол, в която са изложени мощите на Йоан Кръстител. Ще бъдат направени инвестиции и във Видинско, за да се развие крепостта Баба Вида.

От своя страна от Националния борд по туризъм определиха 2010 г. като успешна, но сигнализираха, че легловата база у нас е изключително слабо заета. Миналата година са били заети малко повече от 30 процента от леглата. Румен Драганов отбеляза още, че държавата не обръща внимание на българските туристи.

По думите на Драганов няма как да има стратегия за развитието на туризма, в който основният клиент - българският, да е нула, защото няма кой да го преброи, тоест всичко е базирано на чужденци. “Ако проследите информацията на Българската народна банка, на Министерството на икономиката, енергетиката и туризма винаги се говори за някакви приходи в милиарди евро и нула лева. Няма как ние да имаме приход от 2,6 млрд. евро и нула лева. Все пак поне един от нас е пил кафе някъде по морето и е подобрил българската икономика с това кафе“, коментира Драганов. Той изтъкна, че средната заетост на легловата база за 2009 година е била 24,9 процента, което означава 75 процента празни легла, а през 2010 година е скочила на 30,1 процента, което означава 70 процента празни легла.

“Ние виждаме, че в изграденото от инвеститорите в туризма огромно достояние, което представлява хотели, ресторанти, независимо че критикуваме инфраструктурата, ние имаме инфраструктура, транспорт, телекомуникации, банково дело, тоест ние имаме ресурса, за да увеличим не в проценти - 3-5 на сто, ние трябва да намерим мерки, за да увеличим постъпленията от туризъм в пъти“, каза Румен Драганов.