Дянков: БАН е голяма черна кутия за държавните субсидии
Дянков: БАН е голяма черна кутия за държавните субсидии / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Дянков: БАН е голяма черна кутия за държавните субсидии
35432
Дянков: БАН е голяма черна кутия за държавните субсидии
Дянков: БАН е голяма черна кутия за държавните субсидии
  • Дянков: БАН е голяма черна кутия за държавните субсидии
  • Дянков: БАН е голяма черна кутия за държавните субсидии

БАН няма да се закрива или разпродава, а ще се реформира. Това коментира финансовият министър Симеон Дянков в отговор на депутатски въпрос по време на парламентарния контрол.

Вицепремиерът заяви, че академията на централно ниво е "една голяма черна кутия”. Целта по думите на Дянков е БАН да се реформира и да изразходва държавната субсидия прозрачно.


Симеон Дянков: "Добра наука се прави с добри пари, но ние сега не знаем какво става с парите, които БАН на централно ниво получава, не знаем как се разпределят по-нататък към институтите, не знаем как се разпределят по проекти. Когато говорим за пари, за държавните субсидии за наука, то БАН на централно ниво е една голяма черна кутия. Затова ние искаме научните институти да получават субсидиите си по начина, по който ги получават държавните университети - като бюджетни разпоредители с бюджетни кредити. В този смисъл е и реформата на БАН и това, което искаме - да няма голяма черна кутия. Голямата черна кутия да бъде заменена с прозрачност в използването на парите на данъкоплатците. Дали в България има институти, в които се прави добра наука? Да, има. Дали в България има добри учени? Да, има. Дали макар и малка държава като България трябва да отделя пари за наука? Да, трябва, дори повече отколкото се отделя сега. Но дали това трябва да се прави в рамките на една голяма черна кутия? Не, не трябва. Трябва да има прозрачност за парите на българските данъкоплатци".


По време на контрола образователният министър Сергей Игнатов заяви, че не е запознат да се подготвя приватизиране на 7 института на БАН, каквато информация се появи. Министърът допълни, че се обсъждат възможности за доброволното сдружаване на университети. От следващата година ще се въведе система за диференцирано финансиране на ВУЗ-овете, допълни Игнатов.

ДПС предлага в закона за БАН да бъде записана промяна, която предвижда академията ежегодно да отчита своята дейност пред Народното събрание. По този начин ще се установи връзката между дейността на БАН и институциите, смятат вносителите. Според Лютви Местан от движението така ще се въведе безспорен критерий за ефективността на академията, след като тя се финансира от държавата. Друго предложение на ДПС е БАН да осъществява своята дейност, в това число да провежда научни изследвания приоритетно в съответствие с Националната стратегия за научни изследвания.