До 2020 г. София трябва да има изградена канализация
До 2020 г. София трябва да има изградена канализация / снимка: БГНЕС, архив

До 2020 г. канализацията на територията на град София трябва да бъде изградена, съобщи пред БТА Ирина Савина, зам.-кмет на Столичната община в направление "Инвестиции и строителство".

Тя припомни, че през 2006 г. е изготвен анализ за нуждите от канализациoнна мрежа на територията на Столичната община, който показва, че 30% от града няма изградена такава. „След анализа стартирахме с изготвянето на предпроектни проучвания, идейни и работни проекти, както и с реализацията на градоустройствени и отчуждителни процедури“, допълни още зам.-кметът.

„Докато стигнем до същинското изпълнение на даден проект минава дълъг подготвителен период. Технологичното време, което е необходимо за подготовката на проект, без значение от източника на неговото финансиране, е между три и пет години. Най-честите трудности, които срещаме са при градоустройствените процедури и при отчуждаването“, коментира Ирина Савина.

Обжалването на градоустройствените планове и приемането им не навреме води до забавяне още при началната подготовка. Приетите в края на 2013 г. промени в Закона за общинската собственост значително утежниха процедурата по придобиване на собствеността на терените, през които преминават трасетата на инфраструктурните обекти. Но с последната промяна от 2014 г. бихме могли, преди да влезе в сила заповедта за отчуждаване, да поискаме предварително изпълнение, което ускорява процедурата, уточни Савина.

През изминалите години стартирахме поетапното изграждане на канализация в територии на столицата, където такава липсва или е изградена частично - в кв. „Горубляне“, в кв. „Суходол“ в местност Сливница (Люлин), в кв. „Модерно предградие“ и в др. Средствата бяха осигурени от различни източници - ИСПА, ОП „Околна среда 2007-2013 г.“, Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда към Министерството на околната среда и водите и инвестиционната програма на "Софийска вода", отбеляза Савина.

До 2020 г. София трябва да бъде с изцяло изградена канализация

До края на 2020 г. сме си поставили амбициозната цел град София да бъде с изцяло изградена канализация, като се възползваме максимално от европейските средства, коментира зам.-кметът.

„В малките населени места, които са с между 2000 и 10 000 жители и тези под 2000 жители, срокът за изграждане на канализация, който сме си поставили е 2025 г. С оглед на това, че София е с население от близо 2 млн. души, а разширението на канализационната мрежа в годините е забавено, нуждата от такава е огромна. За да успеем да покрием очакванията на хората и да отговорим на съвременните изисквания, ще трябва да се мобилизираме и да сме изключително активни, за да привлечем необходимите средства от предвидените в сектор „Води“. Най-големият ресурс, на който ще разчитаме е именно европейското финансиране“, обясни Ирина Савина.

Подготвят се стратегически документи от европейско и национално значение

Столичната община ще е конкретен бенефициент по ОПОС (2014-2020), вместо ВиК оператора и ще има възможност сама да подготви Регионалното си предпроектно инвестиционно проучване, като очакваме в началото на годината да получим директна покана за подготовката му, каза Савина.

„Имаме готовност веднага да обявим процедура за избор на консултантски екип. Той, в рамките на следващата година и половина, трябва да изготви този стратегически документ, като анализира техническите и икономическите нужди от инвестиции и предложи ефективни решения, които ще допринесат за постигане на съответствие с европейското и националното законодателство в областта на опазване на водите. До началото на 2018 г. трябва да са готови необходимия пакет от проектна документация и формулярът за кандидатстване, които да подадем към Управляващия орган“, посочи Савина.

Периодът до тогава ще е подготвителен не само за София, но и за всички останали общини. Добрата координация между всички заинтересовани страни ще е предпоставка за успешното изпълнение на тази задача.

Паралелно с изготвянето на Регионалното си предпроектно инвестиционно проучване ще работим и по реализацията на тежките градоустройствени процедури и по придобиване на собствеността на имотите, през чиито терени ще преминат колекторите, коментира зам.-кметът.

„Едно от предизвикателствата при изпълнението на инфраструктурни проекти са именно отчуждителните процедури, които освен тромави са и изключително скъпи“, каза Савина. През следващите години Столичната община ще трябва да отдели значителен ресурс за придобиване собствеността на голям брой имоти, за да може след одобряване на проектите да стартира на време със същинската им реализация.

До финансирането на първия европейски проект ще разчитаме предимно на средства от ПУДООС. Те със сигурност няма да са достатъчни на фона на нуждите, които има града, но ще помогнат да не се спира поетапното изграждане на канализация, коментира зам.-кметът.

Савина посочи, че екипът на Столичната община заедно с районните кметове работи по подготовката и изпълнението на пет проекта за изграждане на канализация със средства от ПУДООС.