ДКЕВР ще настоява за конкретен период за отчитане на тока в рамките на 30 дни
ДКЕВР ще настоява за конкретен период за отчитане на тока в рамките на 30 дни / снимка: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова
ДКЕВР ще настоява за конкретен период за отчитане на тока в рамките на 30 дни
61293
ДКЕВР ще настоява за конкретен период за отчитане на тока в рамките на 30 дни
  • ДКЕВР ще настоява за конкретен период за отчитане на тока в рамките на 30 дни

Коректно отчитане в 30-дневен срок за сметките ни за ток и по-бързо разглеждане на жалбите на клиентите - това са промените, които могат да направят от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране, за да облекчат проблемите на потребителите. Това стана ясно от думите на временно изпълняващия длъжността председател на комисията Андон Роков.

Той обясни, че разбира причините за недоволството и протестите на гражданите заради високите сметки за парно и ток. Роков обаче не можа да обясни възникналият въпрос от фактурите за тока - защо допълнителните такси за пренос на електроенергия по високо и ниско напрежение често са на по-голяма стойност от самата консумация. Според временния председател на ДКЕВР таксите за пренос са определени със закон, а държавната комисия не може да предлага законодателни промени.

Роков призна, че сметки за ток за декември миналата година са завишени и хората имат основание да протестират. Той обаче не даде отговор на въпроса защо всеки месец плащаме по-високи такси за пренос на мрежа от самото потребление и колко реално е стойността на електропреносната мрежа, както и дали потребителите не са я изплатили неколкократно с ежемесечните такси. „Цените се дават на база икономически обосновани разходи за дейността на дружествата и всеки един разход се преценява в комисията поотделно, представят се доказателства за него и не се признава в никакъв случай в заявения от дружествата размер", обясни Роков.

Невъзстановяемите разходи също са определени със закон и това са разходи по сключени дългосрочни договори преди влизането в сила на закона за енергетиката през 2006 година. По тези договори цената на електрическата енергия е над пазарните нива и тази разлика се определя като невъзстановяеми разходи, каза Роков.

Комисията ще проведе широка обществена дискусия с представители на потребителските организации и ЕРП-тата, за да се облекчат сроковете за разглеждане на жалби на клиентите. Хората се затрудняват и не могат да установят какво точно се дължи според фактурата, каза Роков. Той допълни, че за потребителите е важно периодът на отчитане да бъде конкретно определен, а количеството доставена енергия и единичната цена да бъдат посочени конкретно.

До 10 дни ще бъдат готови резултатите от проверките на "Топлофикация София" и електроразпределителните дружества, които Комисията по енергийно и водно регулиране е предприела.