Дават на концесия лова в държавните лесничейства
Дават на концесия лова в държавните лесничейства / netinfo

Колегиумът на Министерството на земеделието и горите одобри нови текстове към Закона за лова и опазването на дивеча.

Проектозаконът предвижда стопанисването и ползването на дивеча в дивечовъдните участъци към държавните лесничейства да бъдат предоставени на юридически лица чрез провеждане на конкурс.

Според експертите на Министерството на земеделието и горите по този начин ще се осигурят по-добри възможности за отглеждане и развъждане на дивеча, както и ще се осигурят повече средства за инвестиции.

Правилата за провеждане на конкурсите ще бъдат разписани в Правилника за прилагане на новия закон, съобщиха от Министерството на земеделието и горите. В бъдеще ловните сдружения ще се формират върху площ, обхващаща не по-малко от десет ловно-стопански райони, като по този начин сдруженията ще се окрупнят.

Нов момент в закона за лова е промяната в издаването на ловни билети, които занапред ще бъдат валидни десет години. Билетите ще се издават и подменят от Националното управление по горите чрез неговите структури и държавни дивечовъдни станции, в чийто район на дейност се намира ловната дружина, в която членува лицето.