Данъчна ваканция за лихви обяви общината в Перник
Данъчна ваканция за лихви обяви общината в Перник / Sofia Photo Agency, архив

Данъчна ваканция за лихви по неплатени суми за такса смет обявява община Перник. Хората и фирмите, които имат задължения по налога за чистотата през последните пет години, ще могат да издължат безлихвуно сумата от началото на февруари до края на месец март.

Привилегията важи само за тези, които нямат дължими други данъци. Мярката е част от пакет, с който се цели да се повишат приходите в общинската хазна на Перник, която според кмета д-р Вяра Церовска, има задължения за около 30 млн. лева.

Миналата година са събрани близо 600 000 лева от стари задължения по такса смет.

Разчетите сочат, че тази година с обявената данъчна ваканция сумата може да нарасне значително. Общо за пет години назад общината има да събира 5 971 262 лева, от които лихвите са 821 150 лева. Привилегията не се отнася за лица с актове за установяване на задължения по декларация.

Община Перник е първенец по издадени актове, с които са глобени 50% от длъжниците, дадени на частен съдебен изпълнител. При другите общини санкционирани са едва 10% от некоректните данъкоплатци. Събраната за миналата година сума, чрез  издадени актове, е 263 000 лева.

Сред длъжниците има физически лица, натрупали суми от по 6000 лева и фирми с дългове към Общината от порядъка на половин милион лева.