Ценитe на винетките били дискриминационни
Ценитe на винетките били дискриминационни / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Цената на винетките била дискриминационна
38598
Цената на винетките била дискриминационна
  • Цената на винетките била дискриминационна

Годишните винетки да важат от датата на закупуването им, а не само в рамките на една календарна година. Това е препоръчала Комисията за защита от дискриминация. Тя определя и като дискриминационни цените на дневните, седмичните и месечните винетки и препоръчва те да бъдат коригирани в специални съотношения спрямо годишната винетка. Това обаче не означава задължително, че винетките трябва да поевтинеят.

Шофьорите на всички видове превозни средства са дискриминирани с цената на месечните, седмичните и дневните винетки, обясни за Дарик Есен Фикри от антидискриминационната комисия. „Колкото по-рядко на потребителя му се налага да ползва пътищата, толкова по-скъпо му излиза за единица време. Например за един месец таксата излиза малко повече от 5 лв., а месечната винетка е 25 лв. Разликата е много фрапираща", каза представителят на комисията.

Според европейските директиви цената на месечната винетка не бива да надвишава 10 процента от годишната, седмичната - 5 на сто, а дневната - 2 процента. Това не означава автоматично, че трябва да бъдат намалени цените. Има и други начини, по които да се постигне това съотношение. Може малко да се увеличи цената на годишната винетка, малко да се намалят цените на месечните и седмичните винетки, обяснява Фикри.

Дискриминационно е условието и годишната винетка да важи само в рамките на една календарна година, смята Фикри. Затова на шофьорите трябва да се предложат две алтернативи. „Може да остане тази опция тя да важи от 1 януари на съответната година до 31 януари на следващата, но е необходимо да има още една възможност за валидизирането й - за 12 месеца от дата, посочена на отговорност на потребителя", обясни Фикри.

Друга препоръка на комисията е да се въведат дневни винетки за превозни средства под 3,5 тона.