Българският безнес проявява голям интерес към Молдова
Българският безнес проявява голям интерес към Молдова / netinfo
Българският бизнес проявява все по-голям интерес да инвестира зад граница, включително и в Молдова и няколко фирми вече водят преговори с потенциалните си молдовски партньори. Това заяви във Кишинев министър-председателят Сергей Станишев след разговор с колегата му Василе Тарлев.

Тази визите би трябвало да даде сериозен тласък на двустранните бизнес отношения особено след приетия миналата година от Молдова пакет мерки, които облекчават правенето на бизнес в страната, поясни Сергей Станишев.

Според него сега е моментът да се инвестира в Молдова не само заради установения благоприятен бизнес климат, но и защото стъпването на местния пазар отваря врата и към другите страни от ОНД. Молдовските фирми пък ще получат достъп до 500-милионния общ европейски пазар. Строителството, енергетиката, хранителната индустрия и банковия сектор според Сергей Станишев са областите, в които може да се срещнат интересите на българския и молдовския бизнес.

След срещата на четири очи молдовският премиер Василе Тарлев коментира, че по-голямата част от разговора е била тъкмо по теми, свързани с икономическото сътрудничество. Той посочи, че през миналата година стокообменът между двете страни е нараснал над два пъти и има голям потенциал за развитието му.

Сергей Станишев на свой ред подчерта, че интересът на български фирми към Молдова е голям и дори не е имало възможност всички желаещи да бъдат включени в българската бизнес делегация. Утре в Кишинев двамата премиери ще открият българско-молдовски бизнес форум.