България постига дългосрочна стабилност и траен растеж
България постига дългосрочна стабилност и траен растеж / netinfo

България постига забележителен напредък към дългосрочна стабилност и траен растеж – това отбелязва Световната банка в доклада си „Развитието на пазара в България - сравнение със страните от Организацията за икономическо сътрудничество и развитие”.

Работен вариант на документа беше представен от Мариан Фей, водещ икономист в банката, и Донато де Роса и Пол Коноуей, икономисти от ОИСР, пред членовете на Съвета за икономическа политика, председателстван от министъра на икономиката и енергетиката Румен Овчаров.

За първи път международната финансова институция прави изследване, в което регулативните режими в страната ни се сравняват с държавите от Организацията за икономическо сътрудничество и развитие , а не с тези в икономики на регионално ниво, отбелязват от МС.

През последните години България значително е подобрила регулационната среда за правене на бизнес, се посочва в доклада.В някои области страната ни има по-добри показатели от среднитеза ОИСР и ЕС. В други се доближава до държавите от ОИСР.

Например, коефициентът на България "Пречки пред предприемачеството" е еднакъв с този на Швейцария и на Чехия. След България са Полша и Турция. С близък до нашия коефициент саЮжна Корея, Испания, Холандия, Исландия, Германия, Гърция, Франция и Белгия.

Коефициентът на България "Система за лицензи и разрешителни"е еднакъв с този на 12 държави от ОИСР - Австралия, Финландия, Франция, Япония, Южна Корея, Люксембург, Норвегия, Полша, Швеция, Великобритания, САЩ и Бразилия.

В документа се подчертава, че за облекчаване на административната тежест върху фирмата са предприети редица реформи. Като пример се посочва, че в началото на 2006 г.

Националната агенция по приходите пристъпи към интегрирано събиране на данъци и социално-осигурителни вноски с цел улесняване на данъкоплатците. Редица мерки са предприети и за опростяване и облекчаване наизискванията за деклариране от новосъздадените фирми. През т. г. е приет и нов Закон за търговския регистър, с който отговорността по регистрацията на фирмите се прехвърля от съдилищата към агенцията по вписванията.

По този начин бизнес регистрацията става административна процедура. Все още у нас са по-големи изискванията и разходите при регистрацията на фирми, отколкото в държавите от ОИСР, отбелязват от СБ.