България е на първо място по брой жени, работещи в ИТ сектора в Европа. Данните са на Евростат. В бранша у нас работят 66% мъже и 34% жени. За сравнение: в Чехия - 93% от работещите в ИТ сектора са мъже. По данни на НСИ най-високите заплати у нас са в ИТ сектора – 30 000 годишно. Процентът безработни с такава квалификация е едва 1%, съобщава NOVA. Защо у нас делът на дамите в сектора е най-висок?

Данните на Евростат можете да видите тук

Деница Енчева е на 24 години и работи в IT сектора. Тя е част от статистиката, която отрежда на страната ни първо място в Европа по дял на жените, заети в тази сфера. Тя е завършила в Уелс и се върнала у нас, защото знаела, че ще намери работа, което се случило изключително бързо, разказа самата Деница. Младата жена работи в международна компания от близо две години, като според нея "компаниите са много отворени, лесно е за влизане, когато имаш обучението".

В средата на 2018: Бизнесът се оплаква от недостиг на кадри

По данни на националната статистика най-високите заплати у нас са именно в IT сектора - 30 000 лева годишно, а процентът на безработните с такава квалификация е едва 1 на сто.
 
След 10 години Деница Енева се вижда "пораснала" в IT сектора у нас. "Къде другаде", пита тя. 
nova.bg