Бутилиращи минерални води компании скочиха срещу готвени промени в закона за водите
Бутилиращи минерални води компании скочиха срещу готвени промени в закона за водите / снимка: БГНЕС, архив
Бутилиращи минерални води компании скочиха срещу готвени промени в закона за водите
71040
Бутилиращи минерални води компании скочиха срещу готвени промени в закона за водите
  • Бутилиращи минерални води компании скочиха срещу готвени промени в закона за водите

Идеята да бъдат въведени промени в Закона за водите, с които бутилиращи компании да могат да използват заедно един и същ извор за минерална вода пробуди притеснения в бранша. По време на днешното заседание на комисията по околна среда и води представители на бутилиращи компании изразиха своето несъгласие, като посочиха, че предложението нарушава европейските норми.

Депутатите и членове на комисията заявиха, че с въвеждането на такъв закон ще бъде възможно ефективното използване на минерална вода. Ресорният министър Искра Михайлова допълни, че подкрепя мерките, които биха подпомогнали ефективното усвояване на водните ресурси в България.

Ако бъдат приети промени в Закона за водите, това означава, че ограничението едно минерално находище да бъде само за един концесионер ще отпадне. Според министъра на околната среда и водите Искра Михайлова към днешна дата водният ресурс в страната не се усвоява напълно.

„Ние подкрепяме всяка стъпка, в това число и законодателна, която ще позволи по-доброто използване на ресурса от минерални и изворни води за бутилиране за питейни нужди”, обясни тя.

От бранша обаче се възпротивяват на тази мярка, като посочват, че по този начин потребителите ще се объркват каква точно вода пият и каква марка е тя. По думите на Жана Величкова, председател на Асоциацията на производителите на безалкохолни напитки, подобни промени са в разрез с европейските правни норми.

„Този принцип едно находище - един бутилировач гарантира, че бизнесът може да носи своите отговорности, може да гарантира на потребителя, че ресурсът е опазен. Появата на пазара на една и съща вода, с еднаква характеристика, в различен вариант на марки, обърква потребителя. Това е прецедент не само в Европа, а в целия свят”, коментира Величкова.

От бранша са категорични, че ако предложението на депутатите не отпадне и измененията в Закона бъдат приети, ще се обърнат за съдействие към отговорни европейски институции.