БСП иска да спре незаконната сеч в горите с нов закон
БСП иска да спре незаконната сеч в горите с нов закон / снимка: БГНЕС
БСП иска да спре незаконната сеч в горите с нов закон
76409
БСП иска да спре незаконната сеч в горите с нов закон
  • БСП иска да спре незаконната сеч в горите с нов закон

БСП предлага нов закон за горите, с който да се ограничи незаконната сеч. Това обясни в кулоарите на Народното събрани депутатът от левицата Корнелия Нинова.

"Продължава незаконната сеч в горите, разрушаването на общински и междуселски пътища при извозването на дървесината", обясни Нинова. Тя сподели партийната загриженост за цената на дървата за огрев с оглед настъпването на зимата. Социалистите споделиха, че са решени да се сложи край на назаконната сеч и защото това е една от причините за наводненията тази година. "Предлагаме комплексни мерки в закона за горите, с които да се сложи край на беззаконие, корупция, незаконна сеч и незаконен износ от страната на българска дървесина", каза Нинова.

Светла Бъчварова от БСП уточни, че социалистите са прокарали промени в Закона за горите в 42-то народно събрание, но се оказало, че те са недостатъчни и затова сега предлагат изцяло нов закон.

Социалистите настояват и да се премахне текстът, който дава възможност на тези, които наемат територии, да имат право да ограждат и да забраняват на други лица да влизат в горите. Цял раздел в закона регламентира как движението на всеки човек в горите е свободно, а в същото време има едно изключение, което казва, че при определени обстоятелства арендаторите могат да забранят достъпа до определени територии. Социалистите предлагат именно текста, визиращ изключението, да се премахне.