Борисов си поиска автомобилен завод от Германия
Борисов си поиска автомобилен завод от Германия / снимки: БГНЕС
Борисов си поиска автомобилен завод от Германия
78501
Борисов си поиска автомобилен завод от Германия
  • Борисов си поиска автомобилен завод от Германия

Поне един автомобилен завод да дойде в България, поиска от германския външен министър премиерът Бойко Борисов по време на съвместна пресконференция. Франк-Валтер Щайнмайер гостува в София. Той отговори на премиера с думите, че привличането на повече инвестиции ще зависи от реформите в България и промяната на правилата за провеждане на обществени поръчки.

„Заповядайте да ни похвалите" - с тези думи премиерът Борисов даде възможност на германския външен министър Франк-Валтер Щайнмайер да резюмира разговора на „четири очи". В своето изказване министърът посочи, че в последните години над 5000 германски фирми са инвестирали в България, отбеляза и хилядите български студенти, които учат във Федералната република. За да се продължат добрите тенденции, обаче, първият дипломат на Германия заяви, че са необходими още реформи, които трябва да извърши България.

„За привличане на още германски фирми е необходимо провеждането на реформа във вътрешната политика на страната, в съдебната система, както и да бъдат преодолени евентуалните пропуски при провеждането на конкурси за обществени поръчки, така че сътрудничеството с Германия да може да се засили още повече в областта на икономиката", каза Щайнмайер.

Борисов си поиска автомобилен завод от Германия
netinfo

Вчера в Букурещ германският външен министър заяви, че страната му подкрепя продължаването на разговорите за приемане на Румъния и България в шенгенското пространство. Днес по темата премиерът Борисов заяви: „И десните, и левите в България полагат огромни усилия за влизането на България в Шенген. Първо по въздух и вода - това, което го имахме като задача и в миналия мандат, и мисля, че в тази посока той вече е направил изявление, че сме доста близко".

Борисов отново каза, че България, като лоялен евроатлантически партньор заслужава да изгради своя енергиен хъб. И накрая премиерът поиска от германския външен министър автомобилен завод - желание, което беше посрещано от Щайнмайер с усмивка.

„Разбира се, работим по тема един автомобилен завод поне, като начало да дойде в България. Важно е да дойде цялостен автомобил да може да се сглобява в България. Имаме доста приятели там. И всъщност България на части може да събере един цял автомобил, защото правим макферсоните, гумени уплътнения, стъкла, електроника, седалки, климатици. При най-ниските данъци, при тази изключително квалифицирана работна ръка, която имаме", каза министър-председателят.

Борисов си поиска автомобилен завод от Германия
netinfo

Освен с премиера Борисов, по програма разговори с външния министър на Германия имат и българският му колега Даниел Митов, и президентът Росен Плевнелиев.