Безработицата у нас може да удари 18-19% до края на годината
Безработицата у нас може да удари 18-19% до края на годината / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Безработицата у нас може да удари 18-19% до края на годината
51083
Безработицата у нас може да удари 18-19% до края на годината
  • Безработицата у нас може да удари 18-19% до края на годината

До края на годината нивото на безработицата в България може да достигне 18-19 процента, прогнозира генералният секретар на Международната организация на профсъюзите Шарън Бъроу по време на откриването на международна конференция, посветена на заетостта и доходите в страната ни. Според Бъроу основните предизвикателства за страната ни в момента са подобряване на възможностите на трудовия пазар и постигането на икономически ръст.

Нови работни места могат да бъдат разкрити само с инвестиции, заяви по време на конференцията Васил Велев от Асоциацията на индустриалния капитал, който посочи, че за последните три години и половина българският пазар на труда е загубил 15,5 процента от работните места, а за същия период средната работна заплата се е увеличила с 45 процента. От своя страна лидерът на КНСБ Пламен Димитров заяви, че средната заплата у нас се равнява на 25 процента от средната за Европа, а една трета от наетите лица се осигуряват на непълен доход.

Българският работник живее с три и половина евро на ден, а минималната заплата се равнява на една втора от минималната заплата в много европейски държави, отбеляза Шарън Бъроу. България може да подобри икономиката си, като спазва план от 4 стъпки, заяви Пракаш Лунгани, старши консултант в Международния валутен фонд. Стъпките включват подобряване на образованието, намаляване на административната тежест, засилване на публично-частното партньорство и подобряване на инфраструктурата. За облекчаване на административните режими настояват и от Асоциацията на индустриалния капитал. Доходите у нас са най-ниски от цяла Европа, но най-ниска е и производителността на труда, подчерта Васил Велев, и допълни, че въпреки големия спад на заетостта – близо 400 000 работни места, всъщност платените възнаграждения сумарно са с 18 на сто по-високи.

За да има икономически растеж у нас, е нужна нова политика по доходите и нова данъчна политика, заяви лидерът на КНСБ Пламен Димитров. „Няма как да не споменем и да не искаме необлагаемият минимум да бъде въведен в България и това е елемент, с който ще оставим разполагаем доход у хората за по-голямо потребление", каза Димитров.

От КНСБ предлагат още въвеждане на данък върху финансовите транзакции и настояват за ясна схема, по която банките формират лихвените проценти.