Председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова
Председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова / БГНЕС, архив
Бездимните цигари ще поскъпват и след 1 октомври
98327
Бездимните цигари ще поскъпват и след 1 октомври
  • Бездимните цигари ще поскъпват и след 1 октомври
От 1 октомври бездимните цигари поскъпват, но няма основание цената на кутия от тях да се повиши с 1 лев след два месеца, обясни Менда Стоянова, председател на Комисията по бюджет и финанси в парламента. Тя подчерта, че този тип цигари ще поскъпват плавно, ще има ново повишение, което тепърва ще се обсъжда.

Предложението за акциз върху бездимните цигари: Не го оттеглят, ще го анализират
 
Акцизът на бездимните цигари става 40 процента от този на традиционните цигари, реши на второ четене бюджетната комисия, като промяна в закона за акцизите и данъчните складове.
 
Менда Стоянова не се ангажира с прогноза с колко ще поскъпнат бездимните цигари от 1 октомври: "Аз не мога да кажа с колко ще поскъпнат, това е ценовата политика на производителите, но със стъпката, с която повишаваме акциза, няма основание с 1 лев да се вдига цената на цигарите, тъй като самата стъпка сама по себе си е 50 ст. Което означава, че ако някой ги вдигне с 1 лев, той просто решава да си повиши печалбата с още 50 ст. на кутия".

Бездимните цигари ще поскъпнат наесен
 
Шефката на бюджетната комисия обаче е категорична, че бездимните цигари ще поскъпват още: "При всички случаи ще има плавно повишаване на акциза на нагреваемите тютюневи изделия, а стъпката и времето, в което това ще се случи, ще го коментираме със специалисти от Министерство на финансите, митници и съответните производители" .
 
Стоянова обясни решението си да оттегли предложението за бандерол на кеновете бира над 5 литра с невъзможност това да се случи технически.

Слагат бандерол на опаковките с бира над 5 литра, вдигат акциза на бездимните цигари
 
В същото време от БСП  гласуваха против повишението на акциза за бездимните цигари. Ето и аргументите на депутата от левицата Румен Гечев: "Това е грубо нарушение на закона за обществените финанси на Република България и противоречи на нормативните актове на Народното събрание".
 
Очаква се промените в закона за акцизите и данъчните складове да бъдат гласувани окончателно в пленарна зала в четвъртък.