/ ThinkStock/Getty Images
Бездимните цигари ще поскъпнат от 1 октомври тази година. Акцизът за тях  ще се повиши от 26 на 40 процента от акциза за обикновените цигари. Това реши на първо четене парламентарната комисия по бюджет и финанси с промяна в Закона за акцизите и данъчните складове.
 
Причината за повишението акциза на този тип изделия е нарастващата употреба на бездимни цигари, посочи председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова. По думите й тази тенденция трябва да бъде взета предвид, за да не губи държавата приходи.
 
Управляващите разделени относно акциза на бездимните цигари

„Акцизната ставка ще стане 233 лева на килограм тютюн
, което означава, че тези изделия, нагреваеми тютюни, които са в момента на пазара, ще имат увеличение на акциза, който ще достигне до 40 на сто от размера на акциза на конвенционалните цигари”, обясни Стоянова.
 
ГЕРБ дава заден ход за акциза на бездимните цигари

Социалистите гласуваха против предложението с аргумента, че страната ни трябва да изчака изследване на Европейската комисия
, което може да покаже че бездимнитe цигари са по-добър вариант за здравето на пушачите и по тази причина не трябва да се облагат с висок акциз. Чуха се и мнения, че не може по средата на годината да се променят данъци.
 
„Не е ли ясно, че традиционните цигари, освен никотин, съдържат, аз даже се учудих, над 8000 токсични вещества, докато при тези цигари си остава вредната съставка никотин и те са по-малко вредни”, каза Румен Гечев от БСП.
 
Предложението за акциз върху бездимните цигари: Не го оттеглят, ще го анализират

Патриотите също подкрепиха ГЕРБ в желанието им да увеличат акциза на тези изделия
, с което показаха, че различията по този закон са изгладени. От пациентски организации и тютюневи компании изразиха резерви към предстоящото увеличение на акциза от 1 октомври тази година. Между първо и второ четене на законопроекта обаче са възможни нови промени, които тепърва ще се уточняват.