Бойко Борисов
Бойко Борисов / пресцентър, Министерски съвет
ГЕРБ дава заден ход за акциза на бездимните цигари
98093
ГЕРБ дава заден ход за акциза на бездимните цигари
  • ГЕРБ дава заден ход за акциза на бездимните цигари
ГЕРБ ще оттегли промените в Закона за акцизите и данъчните складове, свързани с повишаване на акциза на така наречените бездимни цигари. Това обяви министър-председателят Бойко Борисов при кацането си в Солун. По-рано стана ясно, че коалиционните партньори ГЕРБ и „Обединени патриоти“ са на различни мнения по въпроса.

Управляващите разделени относно акциза на бездимните цигари

Предложението, свързано с акциза на бездимните цигари, бе анонсирано от председателя на бюджетната комисия и депутат от ГЕРБ Менда Стоянова преди ден. Според него акцизът за бездимните цигари трябваше да е колкото за конвенционалните от есента. Тя видя десетки милиони лева пропуснати приходи за хазната на годишна база вследствие на различните акцизи и това, че потреблението на бездимни цигари се е увеличило.  Против това предложение се обявиха част от „Обединени патриоти“.

„Когато опозицията ни атакува, разбирам, това ѝ е работата, не я коментирам дори. Но в случая говорят и нашите коалиционни партньори”, каза Борисов.
 
Той се обърна към Обединените патриоти, като им напомни, че след месец-два започва процедура за бюджета за следващата година. „И ще дойдат с огромните си искания за въоръжение, за пенсии, за какво ли не. От сега им казвам: единственото, което е водило групата на ГЕРБ за облагането с акциз, е за да не дотираме цигари. Дали са с огън, без огън, с дим, без дим – на тях пише „вредни за здравето”, има никотин и така нататък. Загубата в бюджета е видна”, коментира премиерът.
 
По думите му за бюджета „друг освен ГЕРБ не мисли”. „Всички говорят само колко разходи допълнително да направим: дайте за самолети милиарди, дайте допълнително за танкове, дайте за пенсии, дайте за заплати, дайте за военни, за полицаи… Просто ей така, все едно държавната хазна е каца без дъно, от която всеки гребе”, каза министър-председателят.
 
Борисов каза, че е разговарял с председателя на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов и от думите му стана ясно, че предложението ще отпадне и бездимните цигари няма да се облагат с акцизи, чиито ставки са колкото на конвенционалните цигари.
 
„След като искаме да дотираме цигари, да подаряваме пари от бюджета, защото когато не събираме от бездимните цигари пари както от другите, това е загуба за бюджета или казано с други думи ние ще дотираме тези чужди компании, които Патриотите подкрепят в случая. И аз ги подкрепям вече, разпоредил съм на Цветанов или да изтеглят закона, да направят срещи с тези, няма да се облагат с такива акцизи като другите”, каза Борисов.