Банката за развитие стартира до края на годината
Банката за развитие стартира до края на годината / netinfo

Финансиране на добре мотивирани, но по-високорискови и дългосрочни проекти без достатъчно обезпечение ще бъде фокус на политиката на Насърчителна банка при трансформирането й в Банка за развитие. Това заяви изпълнителният директор Димитър Димитров при откриването на първото регионално представителство на банката в Пловдив.

Очаква се до края на годината Народното събрание да приеме законопроекта за създаването на българската Банка за развитие, според който до 49% от нея ще могат да се придобиват от международни финансови институции и други банки за развитие от страните-членки на ЕС.

Предвижда се бъдещата Банка за развитие да се изгради като холдингова структура с дъщерни дружества - вентчър фонд, фонд за рискови инвестиции и фонд за подкрепа на стартиращ бизнес. В основата обаче ще бъде Националния гаранционен фонд, който ще работи с търговските банки и ще прави възможно поделянето на риска между тях, кредитополучателя и фонда. По този начин ще се финансират добри проекти на компании, които нямат достатъчно активи за обезпечение, обясни Димитров.

Други новини от Пловдив