“Балканстрой” инвестира 80 млн. лв. в нов завод
“Балканстрой” инвестира 80 млн. лв. в нов завод / netinfo

80 млн. лева инвестира най-големия строителен холдинг – “Балканстрой”, в нов завод за преработка на дървесина в Разлог, съобщи търговският директор на дъщерното дружество Technowood Светослав Маджаров при презентацията на неговата продукция на Есенния технически панаир в Пловдив.

Над 70 млн. лева струват само технологичните линии за производство на интериорни врати и дограма, на трислойни платна и трегери, на слепени греди, на дървени пелети за отопление, сушилните и цеха за разкрояване. 200 работни места са разкрити до момента, но до кря на следващата година се предвижда броят им да достигне 450.

В рамките на една година планираме да постигнем 20-25% пазарен дял на продукти от дървесина, компанията има капацитет за преработва над 50 000 кубика годишно по напълно безотпадна технология, посочи инж. Маджаров. Той подчерта, че в момента почти липсва българско производство на кофражни платна и трегери, а в сегмента на интериорните врати и дограмата пазарът е във възход и всички участници в него бележат ръст на обемите.

Technowood ще изнася част от продукцията си за Централна и Източна Европа, вече са водени разговори с фирми от Гърция и Италия.

Още в края на следващата година е планирано разширяване на продуктовата гама. Тогава трябва да пуснем пробните серии на дървена дограма с външно алуминиево покритие, каза търговският директор на новия завод. Той посочи, че в България такъв продукт, който е практически вечен, нито се произвежда, а се внасят единични бройки заради високите цени на немските аналози.

В момента холдингът “Балканстрой”, който има предприятия за полипропиленови панели, за керемиди, тухли, алуминиева и PVC дограма и за окачени фасади, изгражда в Раднево и завод за гипсокартон.