Анализаторите очакват европейската валута да продължи да поскъпва
Анализаторите очакват европейската валута да продължи да поскъпва / netinfo

Еврото днес продължи сигурния си възходящ ход, като преодоля равнището от 1,41 долара и постави нов рекорд, а според анализаторите възходящата тенденция на единната европейска валута ще продължи.

Общата валута на 13-членната еврозона, в която живеят над 317 млн. души и дава над 15 процента от световния брутен вътрешен продукт (БВП), се изкачи до 1,4119 в сутрешната европейска търговия преди леко да отстъпи до 1,4081 долара, което все пак бе над равнището от 1,4076 в късната търговия в Ню Йорк вчера.

Доларът поевтиня и спрямо други валути, а вчера дори се изравни с канадския долар за първи път от ноември 1976 година. Американската валута се понижи спрямо британската лира до 2,0095 долара спрямо 2,0099 късно вчера, спрямо йената обаче поскъпна слабо до 115,04 йени спрямо 114,44 йени късно вчера.

Спадът на долара през тази седмица след решението на Управлението за федерален резерв (УФР) на САЩ да понижи ключовата си лихва с по-големия от очакваното половин пункт до 4,75 процента, според анализатори, е резултат от пазарната нестабилност в САЩ като съпътстващо отрицателно въздействие от голямата криза с високорисковите ипотечни заеми.

"Освен това има големи очаквания УФР да продължи да намалява лихвените проценти през следващите месеци", посочва Хауърд Арчър, главен икономист за Великобритания и Европа в базираната в Лондон Global Insight (Глобал инсайт). "Европейската централна банка (ЕЦБ) от друга страна все още дава ясни сигнали за по-нататъшно повишаване на лихвените проценти, въпреки че се отказа от първоначалния си план да направи това на срещата си през септември заради създалата се несигурност и срива на глобалния кредитен и финансов пазар".

ЕЦБ запази основния си лихвен процент без промяна на равнище от 4 процента, а Bank of England (Банк ъв Ингланд) също се очаква да запази лихвения си процент на равнище от 5,75 на сто на срещата си следващия месец.

По-ниските лихвени проценти, използвани за ускоряване на икономиката, могат и да отслабят дадена валута, предлагайки на инвеститорите по-ниска възвръщаемост от инвестиции, деноминирани в съответната валута.

Ходът на УФР оказа по-голям натиск върху долара, тъй като повиши възвръщаемостта от инвестиции в други валути. Слабият долар също така означава, че американските стоки са по-евтини за чуждестранните купувачи, което пък може да бъде от полза за производителите и да помогне на компании с големи чуждестранни операции да реализират по-голяма печалба чрез конвертиране на чуждестранната печалба в долари.

От друга страна американското правителство се опасява, че слабият долар отблъсква чуждестранните инвеститори, които допринасят за финансирането на дълга на страната. Когато инвестициите в американски държавни облигации намаляват, то правителството ще трябва да плаща по-високи такси на седмичните търгове, за да намери купувачи за ценните си книжа.

"Слабият долар остава основна тема с наближаването на почивните дни, като търговците все още се опасяват от състоянието на базовата икономика въпреки понижаването на лихвения процент с 50 базисни пункта в началото на седмицата", заяви Дейвид Джоунс, главен пазарен анализатор от CMC Markets (Си Ем Си маркетс) в Лондон.

Джоунс заяви, че забележките на председателя на управителния съвет на УФР Бен Бърнанке пред американския Конгрес вчера не са разсеяли опасенията за състоянието на американската икономика, а по-скоро "отново са съживили страховете за идващи нови лоши новини за американския пазар на високорисковите ипотеки".

И Арчър, и Джоунс коментират, че тези страхове засилват натиска върху долара и принуждават купувачите да търсят по-надеждни валути, като еврото и британската лира. Много вероятно е доларът да продължи да отслабва, повишавайки стойността на еврото.

Арчър отново допусна, че "1,45 долара е сериозна възможност преди края на годината", заради признаците за нови понижения на американските лихвени проценти.

Джоунс посочи, че това не е точно криза за долара, но "трябва да се каже, че доверието в долара наистина бе разклатено".

Руският анализатор Александър Поливанов, цитиран от лента.ру, посочва, че западните експерти обясняват спада на долара само с един фактор - от всички развити страни само в САЩ могат да бъдат понижени ставките за рефинансиране. За валутния пазар това означава, че количеството на доларите в икономиката ще се увеличи. Следователно ще се увеличи и инфлационният натиск, а за валутния курс няма по-голям враг от увеличаването на цените (т.е. обезценяването на парите).

Според Поливанов в условията, в които е попаднала американската икономика по вина на ипотечната криза, повишаването на лихвените проценти е било абсолютно необходимо. Заради кризата заемането на пазарни средства от развиващите се компании е станало по-сложно. Понижаването на ставките за рефинансиране ще позволи донякъде да се намалят разходите на компаниите от кредити, като те ще бъдат вложени в производството. Тогава ще се задвижи и строителният пазар, в икономиката ще има повече работни места, а американците ще започнат да харчат повече и да влагат в икономиката.

От слабия долар страда и гордостта на американците. За износителите слабият долар е възможност да получат допълнителни печалби, тъй като парите за стоки, които доставят в чужбина износителите получават в местни валути. След това тези средства се носят в къщи, където се обръщат в долари. Колкото по-слаба е американската валута, толкова повече долари ще получи местният износител. На този принцип работят в Китай - валутните власти на страната нарочно не допускат повишаване на юана, за да не лишат своите износители от допълнителни печалби.

От друга страна слабият долар е неизгоден за вносителите и за туристите, които са решили да пътуват в Европа. Ако американската валута продължи да поевтинява, то в обменните бюра ще продължават да дават все по-малко евро за едно и също количество долари.

В същото време потенциалът на европейската валута да поскъпва се очертава само в отслабването на други валути. Макар шефът на ЕЦБ Жан-Клод Трише да заяви, че най-големите европейски банки не са попаднали под ударите на ипотечната криза, местните

фондови индекси в последно време се понижават и то не на последно място заради акциите на финансовия сектор.(БТА)