Ако не сте платили данъка си в срок, побързайте, съветват от НАП
Ако не сте платили данъка си в срок, побързайте, съветват от НАП / снимка: Sofia Photo Agency
Ако не сте платили данъка си в срок, побързайте, съветват от НАП
72141
Ако не сте платили данъка си в срок, побързайте, съветват от НАП
  • Ако не сте платили данъка си в срок, побързайте, съветват от НАП

Ако не сте успели да подадете данъчната си декларация и да платите данъка върху доходите си, направете го възможно най-бързо след изтичането на срока. Така глобата ще е по-малка. Това посъветва пред Дарик говорителят на данъчните Росен Бъчваров.

Изтече срокът, в който трябваше да декларираме и платим данъка върху доходите си, като само за ден в данъчните служби са постъпили между 30 000 и 40 000 декларации. Очакванията на приходната агенция са след почивните дни да пристигнат писмата, изпратени в последния ден от кампанията по пощата. Глобата за неспазване на закона може да достигне до 500 лева.

Проверка на Дарик показа, че повечето данъкоплатци вече бяха подали декларациите си в предишните дни, но оставиха за последния момент плащането на данъка. За първи път тази година много от хората се налага да довнасят данък, който не им е удържан през последните три месеца на миналата година.

От приходната агенция оповестиха, че 61-годишен мъж е декларирал доход от 13,6 млн. лева, натрупани от продажба на имоти.

Декларациите на повечето хора бяха подадени преди дни, но опашки се извиха пред банковите офиси в клоновете на приходната агенция, защото там транзакцията може да се извърши без такса.

Ако все пак не сме успели в срок, трябва задължително да се свържем с данъчните, посъветва говорителят Росен Бъчваров. В офиса им по местоживеене има публичен изпълнител, който ще ни помогне да разсрочим дълга си, ако не може да внесем сумата наведнъж.

По отношение на това как можем да разберем каква лихва ще платим за забавата, Бъчваров обясни, че срещу безплатен код, който се издава в НАП, електронната услуга визуализира онлайн в реално време задълженията, като осчетоводява за всеки изминал ден лихвата. Има и втори начин, отново чрез страницата на НАП - в рубриката за електронни услуги работи електронен калкулатор.

Веднага след празниците данъчните ще започнат да ни подканят да платим данъците си, за да не се стигне до принудително изпълнение и запор на заплатата.

Бъчваров бе категоричен, че около един процент са хората, които подават декларация, но не плащат в срок и се стига до санкции.

В последните години е имало случаи, в които големи чужди компании, които имат строги етични правила, в случаите, в които е налаган запор на техни служители, не само са изпълнявали запора, но се е стигнало и до прекратяване на договорите. "Това не е толкова широко разпространена практика сред българските работодатели, но определено сме чували мнение от работодатели, които казват "Щом някой не плаща данъците си навреме, може би е основателно да допуснем, че той ще нарушава правилата и в собствената ни компания", обяснява Бъчваров.