60% неустойки в договорите за доставка на урните за изборите
60% неустойки в договорите за доставка на урните за изборите / netinfo

Министерството на държавната администрация предвижда 60% неустойка в договорите за доставка на прозрачни урни за гласуване и печатите на избирателните комисии. Това ще държи на страна от обществената поръчка несериозните фирми, коментира министърът на държавната администрация Николай Василев. Днес ведомството обяви обществени поръчки за изработване и доставка на близо 14 000 прозрачни кутии за гласуване и на още толкова печати.

Санкцията ще се налага ако избраните изпълнители забавят доставката на урните и на печатите повече от 3 дни. Ще създадем организация и ще следим как върви изпълнението, за да не се окаже, че на 16 октомври имаме само 5 000 кутии, категоричен бе Василев. Той обясни, че е въпрос на договорки между участниците дали да се обединят в консорциум, ако сами не могат да се справят с поръчката. За изработването и доставката на прозрачните урни са предвидени 1 млн. лева, което прави максимум 70 лева крайна цена на бройка.

Срокът, в който заинтересованите фирми могат да подадат оферти е до 14 часа на 11 септември. Оценяването на предложенията ще стане до 16 септември като цената ще има водещо значение, допълни Василев. Самите урни трябва да са готови и доставени до областните центрове до 16 октомври. 4 дни по-рано трябва да са готови и печатите.

От министерството допълниха, че има два варианта за гласуващите в чужбина. Според единия – ако избирателната секция се намира в държава със сходни избирателни практики, могат да се заемат прозрачни урни от местните власти. Вторият вариант е да се изпратят такива от България.

Изборите тази година са двойно по-скъпи от тези през 2001 г. заради ръста на икономическия растеж, на горивата, по-големия брой на членовете на СИК и заради поръчките на нови урни, обясни Василев. Само за осигуровки в план сметката били заделени 3 млн. лева.