54% от депозитите на държавните дружества са в една банка
54% от депозитите на държавните дружества са в една банка / снимка: Sofia Photo Agency, архив
54% от депозитите на държавните дружества са в една банка
63719
54% от депозитите на държавните дружества са в една банка
  • 54% от депозитите на държавните дружества са в една банка

54% от депозитите на държавните дружества са в една търговска банка, съобщи премиерът Марин Райков, но отказа да посочи нейното име с мотив, че няма това право. Преди три години през май справка на финансовото министерство, получена по закона за достъп до информацията от 11 медии, показа, че към онзи момент близо 48% от парите на държавните дружества са в Корпоративна търговска банка. Останалите пари са разпределени в още осем банки, като в банката с най-голям дял от останалите има едва 9,3 на сто.

Вчера финансовото и икономическото министерство публикуваха наредба, според която едно държавно дружество има право да държи максимум 25 на сто от парите си в една банка. Новите правила ще влязат в сила най-рано след две седмици, когато изтича срокът за обсъждането им. Всички от кабинета бяха лаконични в обяснението си за мотивите на наредбата. Финансовият министър Калин Христов обясни какви ще бъдат сроковете за привеждане на наредбата в действие. „След като мине 6-месечният период за приспособяване, има дружества, които излязат от това, имат вече едномесечен срок за приспособяване и има и административна отговорност, която принципалът може да налага на мениджмънта на дружествата", каза Христов.

По-рано през деня икономическият министър Асен Василев отказа да отговори на въпрос на Дарик какви са мотивите към наредбата и концентрацията на парите на енергийните дружества, на които той е принципал.

Пред Дарик председателят на банковата асоциация Левон Хампарцумян също отказа да назове името на банката, както и да коментира дали концентрацията на толкова голям процент не е вид монопол. Хампарцумян обаче обясни, че изваждането на част от държавните пари от нея няма да е толкова лесно. „Не виждам как някаква наредба ретроактивно ще отмени търговски договор", каза Хампарцумян.

От своя страна премиерът Марин Райков успокои, че банката, в която са 54 % от депозитите на държавните дружества, няма да бъде дестабилизирана заради новата наредба. Въпреки това той призна, че държавните дружества ще трябва да намалят дела на парите си в нея, ако наредбата бъде приета.