120 млн. лв. просрочени данъчни задължения събраха в София
120 млн. лв. просрочени данъчни задължения събраха в София / netinfo

За първата половина на 2007 година Териториалната дирекция на НАП в София град е събрала 102 милиона лева просрочени задължения. През този период публичните изпълнители от дирекцията са изпратили 22 578 покани за доброволно плащане до длъжниците. Поканите са за задължения в размер над 616 милиона лева. Над 28 милиона лева от просрочените вземания са платени след изпращане на покана.

Погасяването на задължение след покана се счита за доброволно плащане. Поради това все повече длъжници предпочитат да платят просрочените си вноски преди да бъде образувано изпълнително дело за принудителното им събиране.

Ако обаче в едноседмичен срок от получаване на поканата задълженията не бъдат заплатени или лицето не предложи начин за погасяването им приходната администрация образува изпълнителни дела за принудителното им събиране. От януари до края на юни в ТД на НАП София-град са образувани 10 714 изпълнителни дела за близо 591 милиона лева.

Едновременно с това, за да се защитят по-добре осигурителните права на гражданите, служителите в дирекцията извършват текущ анализ за несъответствия между декларирани и внесени осигурителни вноски. В ход е кампания за уведомяване на осигурителите, при които вноските за допълнителното задължително пенсионно осигуряване са в по-малък размер от декларираните. Лицата, които получат такива съобщения, ще трябва да се явят в офисите на приходната администрация за уточняване и отстраняване на несъответствията, което ще даде възможност да бъдат преведени вноските по индивидуалните партиди на осигурените лица.