Белоградчик
Белоградчик / ОбщинаБелоградчик

 Кметът на общината Борис Николов откри тазгодишното издание та панаира и напомни че, историята му датира от преди 114 години и първият такъв е проведен още през далечната 1906 година. По онова време основно са се търгували селскостопански животни и различни сечива и предмети за бита, сред тях - брадви, коси, стомни, гърнета, делви и др.

 Кметът каза: "Днес неговият акцент вече се допълва в посока - социални контакти, духовно обогатяване и народно веселие. Тази година ние отново се съобразихме с мнението на преобладаващата част от хората да проведем панаира на централния площад и така да дадем една по-добра възможност на всички желаещи да го посетят."

 Той направи и анонс на културните събития, които предстои да се състоят в предстоящите дни. Сред тях участието на ансамбъл "Пъстрина"- Монтана, Райко Кирилов, сборен концерт на Сдружение "Виделина и идентичност" - София /ансамбъл на банатските българи в България - "Фалмис", ансамбъл "Гъмза" - Ново село, Мария Иванова от "Шопчета-бобчета"- София, фолклорните групи за изворен фолклор при читалищата в селата Салаш и Долни лом, фестивалът от "Тимок до Искър" и др./

 Централният градски площад е осеян с много люлки, атракциони и забавления и за най-малките посетители на панаира

Тази година, честта първи да открият културната програма на панаира се падна на Вокално инструменталната група "Звездана ноч" от град Ниш - Сърбия.

 Зрителите на двучасовия концерт имаха възможността да се наслаждадят на световни поп и рог хитове, както и на популярни песни от сръската популярна музика /на Момчило Баяга, Ели Рахимовски, групата "Бело дугме"/ и също на известни хороводни сръбски песни.