Връчиха дипломите на абсолвентите от МУ София, филиал Враца
Връчиха дипломите на абсолвентите от МУ София, филиал Враца / ЗНС

Заместник-председателят на 43-о Народно събрание и депутат от Земеделски народен съюз за област Враца Явор Хайтов беше гост на церемонията по връчване на дипломите на 82-а абсолвенти от врачанския филиал „Проф. Д-р Иван Митев" на Медицинския университет в София. Датата не е избрана случайно, тъй като на 4 октомври 1924 г. във врачанското село Крушовица е роден патронът на медицинското заведение - проф. д-р Иван Митев, откривателят на шестия сърдечен тон - откритие, предизвикало революция в кардиологията и обявено от световни здравни капацитети за „революционно открите" и „откритие на века".

Деканът на филиала проф. Пенка Маринова д-р по медицина обяви, че от 82-ама бакалаври по специалностите „медицинска сестра", "акушерка" и „трудотерапия", 37 са завършилите с отличен успех. Сред тях 11 отличнички от дипломираните 25 акушерки, 23 отличнички от 57 медицински сестри.

Явор Хайтов приветства абсолвентите и си пожела да е отново сред тях на професионалния им празник - Бабинден, който се отбелязва на 21 януари. Той благодари на общинското ръководство на Враца и на управата на филиала, затова че с усилията си превръщат града в университетски център на Северозапада.

Съвсем скоро се очаква да започне ремонта на бившия Химически техникум във Враца, който ще бъде база на ВУЗ-а, а за студентско общежитие ще се използва сградата на помощното училище „Д-р Петър Берон". Очакваната инвестиция е около 5 000 000 лева, като това са средства на Медицинския университет. Подобна инвестиция в образованието не е правена повече от 40 години във Враца.