Лазаровден във Враца
Лазаровден във Враца / Община Враца
С лазарски танци и наричания за здраве и берекет във Враца бе отпразнуван един от големите пролетни празници -  Лазаровден. Стотици жители и гости на града се събраха на площад „Христо Ботев“ за да се насладят на празничния концерт, в който участие взеха 8 състава от региона. Началото на програмата бе дадено с „Лазарски танц“, изпълнен от Представителен танцов състав „Хемус”. Малките лазарки от Представителен детски танцов състав „Радост“ също се включиха в програмата и играха за здраве и берекет.

Лазаровден във Враца
Община Враца

Приветствие към всички присъстващи отправи заместник-кметът Петя Долапчиева, която поздрави всички именици с празника и благодари на лазарките за прекрасните танци и песни. „Нека с вашите наричания да е щастлива и благословена всяка къща! Честита да ни е годината, както вие наричахте за всички ни, да е здрава, плодородна и благословена. Здраве и берекет да има за всички ни!“ -  каза още Петя Долапчиева и както традицията повелява, раздаде на малките лазарки яйца в кошничките им.

Лазаровден във Враца

Празничната програма продължи с първия концерт на участниците от ХІII издание Международния фолклорен фестивал „Врачанска пролет”. В него с изпълнения се включиха: Младежки танцов състав от село Три кладенци, Фолклорен клуб „Калушари“ – Враца, Танцов състав „Миланово“ при НЧ „Пробуда – 1927“, село Миланово, община Своге, Танцов колектив „Жълтици“ към НЧ „Св. св. Кирил и Методий – 2007“ – село Нефела, Детски фолклорен ансамбъл „Мездренче“ – Мездра и Детска танцова школа към Представителен ансамбъл за народни песни и танци „Вратица“ – Враца.

Лазаровден във Враца
Община Враца

Празникът по повод честването на Лазаровден завърши с пъстро българско хоро.

Лазаровден във Враца
Община Враца


 
Община Враца