ВМРО Враца
ВМРО Враца / ВМРО - Враца
По повод 116-та годишнина от Илинденско-Преображенското въстание, на 20 юли в с. Смилево се събраха български патриоти от Македония и България.  Събитието бе организирано от Културен център „Иван Михайлов“, Битоля, а в честването се включи и голяма група членове на ВМРО от Врачанска и Монтанска област, водена от народния представител Красимир Богданов.

Официалната церемония беше открита с химна на ВМРО „Изгрей зора на свободата”, химните на Македония и България. Любчо Георгиевски - председател на българския културен център заяви, че днес всички ние трябва да продължим да изповядваме идеите и да сведем глави пред подвига на илинденци.

ВМРО Враца

Народният представител Александър Сиди прочете поздравителен адрес от името на председателя на ВМРО, заместник министър-председател и министър на отбраната Красимир Каракачанов.

Народният представител Красимир Богданов поднесе поздравления от името на парламентарната група на ОП и подчерта значимостта и символиката на Смилево, където не само е роден легендарният водач на ВМРО Даме Груев, но героичното село става вдъхновител и център на най-голямото въстание на Балканите Илинденско-Преображенското. Той призова, в името на паметта на илинденци, България и Македония не само да помнят общото си минало, но и да градят общо бъдеще.

Приветствия поднесоха и посланикът на България в Република Северна Македония Ангел Ангелов, представители на Сдруженията за македоно-българско приятелство, Сдружение на родовете от Македония и др.

ВМРО Враца

В рамките на посещението, групата от Северозападна България се поклони и на гроба на популярния революционер Миле Попйорданов, организирано от новоучредения в гр. Велес културен клуб „Гоце Делчев“.