Цветница във Видин
Цветница във Видин / Община Видин
 Честването на един от най-големите християнски празници започна със Златоустова Света литургия в катедралния храм „Св. вмчк Димитър Солунски“. На нея присъстваха заместник-кметът на Община Видин Венци Пасков и заместник областните управители Анжело Методиев и Лъчезар Попиванов.  Храмът бе препълнен с хора, дошли да запалят свещ, да се  помолят за здраве и вземат осветени върбови клонки. Момичета и момчета от читалище „Цвят“, облечени в народни носии, също бяха на празничната служба. Културният институт отбелязва днес 149-тата си годишнина, както и имения си ден. Негово Високопреосвещенство Видинският митрополит Даниил отправи към всички присъстващи в църквата благопожелания за здраве, мир и благоденствие.

Цветница във Видин

След Светата литургия по традиция от храма потегли литийно шествие, начело с Градския духов оркестър и се отправи към залата на Симфониета - Видин за тържественото отбелязване на празника. Приветствие по случай Цветница поднесе Венци Пасков и се обърна към секретаря на Народно читалище „Цвят 1870“ Любомир Илиев: „Днес ни събира прекрасният християнски пролетен празник Цветница. Използвам този хубав повод – рождения и имен ден на нашето читалище „Цвят“, за да поднеса поздрави от името на кмета на Община Видин Огнян Ценков и от свое име, с благодарност към неговото ръководство – за всеотдайната работа; към всички самодейци – за ентусиазма и вдъхновението; към хората, свързани с неговата дейност – за тяхната отдаденост и любов. Сигурен съм, че културният институт ще продължи още много години занапред да бъде огнище на българщината, да съхранява богатото ни фолклорно наследство и учи децата ни на родолюбие и уважение към родовите корени“.

Цветница във Видин

Поздрав към читалищните дейци и видинските граждани, дошли на концерта, отправиха също митрополит Даниил и Анжело Методиев.
Тържеството продължи с великолепните изпълнения на  съставите и ансамблите  към читалище „Цвят“.
       
На Цветница християнската църква празнува влизането на Иисус Христос в Йерусалим, посрещнат от древните жители като Цар и Спасител. На този ден се благославят върбови клонки и се раздават на вярващите. Цветница е християнски и народен празник, който се отбелязва една седмица преди Великден.

Цветница във Видин

Община Видин