В Белград осбъждат развитието на туризма в Дунавския регион
В Белград осбъждат развитието на туризма в Дунавския регион / снимка: Дарик Враца

В семинар „Създаване на Дунавски компетентен център" участва днес кметът на община Видин. Инициативата се провежда в Белград и е във връзка с развитието на туризма в Дунавския регион.

В рамките на днешния ден ще бъдат обсъдени въпроси свързани с правната форма, организационната структура и финансирането на подобна инициатива. Също така, ще бъдат изтъкнати всички предимства на центъра и ще бъдат обсъдени първите пилотни проекти.

От 1 октомври стартира дейността си нов регионален проект за развитие на туризма в Дунавския регион. Основната цел е създаването на Дунавски център за компетентност, независима регионална организация, която ще свърже заинтересованите страни и техните дейности и инициативи в областта на туризма. Проектът ще обхване дунавските страни - България, Хърватия, Сърбия, Румъния, Украйна и Молдова.

Целта на центъра е да интегрира интересите, проектите и дейностите в сферата на туризма и местната икономика, на шестте страни под съвместно спонсорство и развитие за устойчиво транс-национално сътрудничество по поречието на Дунав.

Идеята се базира на нуждите, изразени от дунавските страни от този регион да се преодолеят съществуващите икономическите различия между страните от горното и долното течение на река Дунав. Международната подкрепа на тази инициатива е от страна на немското Федерално министерство за икономическо сътрудничество и развитие.

Община Видин ще участва в сръбската столица и със свой щанд, на който ще представи туристически материали от региона. Целта е популяризирането на инициативи, свързани с развитието на туризма.