/ iStock/Getty Images
Почти половината декларации в НАП Монтана са подадени онлайн
Успешно приключи данъчна кампания 2019 г. Над половин милион данъчни декларации от физически лица са подадени към края на работния ден на 30 април, сочат данните на НАП.
 
Декларираме доходите за 2018 г. до 30 април

Повече от половината документи са подадени по интернет с персонален идентификационен код (ПИК) на НАП или с електронен подпис, като 2019 е първата година, в която електронните формуляри са повече от хартиените.
 
Малко над 7500 от данъчните декларации на физическите лица са постъпили в офиса в Монтана. 40% или 3081 от тях са подадени по интернет - 2085 с персонален идентификационен код (ПИК) на НАП и 996 с електронен подпис. От началото на годината чрез физическите POS терминали в офиса на НАП в Монтана са платени 652 000 лв. без такси.
 
Проверяваме онлайн хонорарите си от 2018 г.

Приходната администрация съобщава още, че през 2020 г.
декларирането на доходите ще бъде значително по-лесно за хората, които имат ПИК или електронен подпис. Тогава всички доходи от трудов договор, хонорарите и възнагражденията по граждански договори ще бъдат предварително попълнени от НАП в данъчните декларации на физическите лица и те ще имат възможност да ги прегледат, коригират и допълнят при нужда.  
 
„Отчитаме успешна данъчна кампания 2019 г. Благодаря на колегите в НАП за професионализма и очаквано добрия резултат. Виждаме ясна тенденция на ръст на електронното деклариране и плащане, ще продължим да работим за усъвършенстване на електронните услуги“, каза в края на кампанията директорът на „Обслужване“ в НАП Боряна Георгиева.