Монтана и УНИЦЕФ
Монтана и УНИЦЕФ / Дарик Враца
Представителят на УНИЦЕФ за България д-р Джейн Муита и кметът на Монтана Златко Живков ще преподпишат споразумението за сътрудничество и през следващата 2020 година. Детският фонд на ООН си партнира с общината в три проекта – център за обществена подкрепа, зона „Закрила” и” Работилница за родители”. Д-р Муита посети Монтана за трети път от встъпването си в длъжност в страната. На среща с кмета тя благодари за подкрепата, която местната власт оказва за успешното реализиране на проектите и поясни, че това е от ключово значение за постигането на добрите резултати и устойчивостта им. Експертите на УНИЦЕФ ще направят оценка, ще документират процеса, през които са преминали проектите и ще ги представят на глобално ниво. Целта е да се направи национална програма и опитът от Монтана да бъде пилотен за другите общини.

Монтана и УНИЦЕФ

Усилията на фонда са насочени към деца, които не могат да развият своя потенциал, заради трудни взаимоотношения в семейството. В зона „Закрила” в Монтана подкрепа са получили 120 деца след преживяно насилие, уточни Милен Гечовски – ръководител на проекта. В центъра за обществена подкрепа, създаден също с методическата помощ на УНИЦЕФ, е работено по 140 случая на територията на три общини. В резултат на това за 1 година 12 деца са се върнали трайно в образователната система, уточни той.

Проектът „Работилница за родители” е насочен към майки и бащи на деца от 0 до 4 години. Те преминават специална интерактивна програма от 14 сесии, в която консултанти им помагат да усвоят умения и създадат условия за доброто развитие на своите деца.

През следващия период погледът на УНИЦЕФ ще бъде насочен към младите хора в България - тези, които не учат, не се квалифицират и не работят, уточни д-р Муита. Социалните предприятия са един от моделите, които фонда стимулира, но те могат да бъдат успешни, когато има изградено добро сътрудничество между младите хора, местната власт и бизнеса.

Монтана и УНИЦЕФ


През 2019 се навършват тридесет години от подписването на конвенцията за правата на детето. България е една от първите страни, които са я ратифицирали. Годишнината ще бъде отбелязана на 20 ноември с различни прояви, за организирането на които УНИЦЕФ разчита и на подкрепата на община Монтана.