Търсят пари за обновяване на защитеното училище в Чипровци
Търсят пари за обновяване на защитеното училище в Чипровци / Иван Димитров

Община Чипровци може да загуби близо половин милион лева по европейски проект за обновяване на единственото си училище, заради това, че не разполага с необходимите около 70 хиляди лева за 15-процентно съфинансиране по проекта.

За това алармираха кметът на община Чипровци Анатоли Първанов, председателят на Общинския съвет д-р Юли Цветков и директорката на училището Светлана Тренчева на среща със зам.-председателя на парламентарната комисия по образование доц. Борислав Великов.

Народният представител от Реформаторския блок доц. Великов бе гост на общината и се черкува с миряни в храма в с. Железна, който носи името на Св. Никола.
Над 460 хиляди лева предвижда да бъдат вложени за основен ремонт на училището в Чипровци спечелен проект от ЕС. С парите ще бъде направена пълна реконструкция на отоплителната система, за да се премине от скъпата нафта към отопление на твърдо гориво. Ще бъде направена външна изолация и саниране на цялата сграда, ще се довърши корекцията на покрива и поставянето на енергоспестяваща дограма.

Търсят пари за обновяване на защитеното училище в Чипровци
netinfo

Проблемът обаче е, че община Чипровци трябва да вложи 15% от необходимите за ремонта средства като съучастие по проекта. А такива около 70 хиляди лева общината няма, тъй като толкова горе-долу са средствата за капиталови разходи в бюджета на цялата община за една година. Кметът Анатоли Първанов връчи писмо на доц. Великов, с молба за съдействие за отпускане на допълнително целево финансиране на общината. Копие от него ще получи и министърът на образованието.

Училището в Чипровци е единственото на територията на общината, затова е със специален статут на защитено средищно. В него учат 92 деца от 1 до 12 клас, които се извозват до общинския център всеки ден от 10-те населени места в общината. То продължава да пази традициите на ръчно тъкания чипровския килим, като поддържа кръжоци. Някога в него са учили деца от цяла България, настанени в пансион към училището.

Сега с обявяването от ЮНЕСКО на чипровския килим за материално културно наследство, има отново идея за възстановяването на пансиона и привличане на ученици от страната, както и със свързаните исторически с Чипровци области в Банат, днешна Румъния, и др.