/ Община Видин
Поход срещу диабета стартира от Видин. Събитието се организира по инициатива на Лайънс клуб Видин, клубовете на Лайънс-движението в България и с подкрепата на Община Видин.

Евростат: Четирима от всеки 10 българи не спортуват

Партньори са всички общини на територията на избрания маршрут от България и Румъния. Идеята е подкрепена и от неправителствени организации от двете държави, водещи медици в борбата с детския диабет, български общественици, популярни личности и сдружения.

Походът ще се проведе по суша, въздух и вода в периода 30 март - 6 април. Откриването ще бъде на 30 март, от 17.00 ч., на територията на Видинския панаир (бившето военно поделение). Кметът на Общината Огнян Ценков ще поднесе приветствие по повод инициативата.

Кои ще са най-смъртоносните болести през следващите две десетилетия?

Програмата предвижда привързано издигане на балон, концерт на Градския духов оркестър, Ансамбъла за народни песни и танци „Дунав“ и самодейни състави от читалищата в Община Видин.

Ще бъде организиран „Диабетен патрул“ в рамките на два часа, където всеки ще може да премери своята кръвна захар безплатно и ще бъдат раздавани информационни материали. Стартът на похода ще се даде на следващия ден в 8.00 ч., от Телеграф капия.

Инициативата е изцяло благотворителна, като целта е със събраните средства да се закупят сензори и трансмитери за контрол на кръвната захар, които ще бъдат предоставени на всички български деца с диабет тип 1.
Община Видин