спортна зала Лом
спортна зала Лом / Община Лом
Саниране на сградата, изграждане на отоплителна система, основен ремонт и оборудване на голямата зала с игрището и тренировъчните зали, санитарните възли и административната част,  – това са основните дейности, които ще бъдат извършени по проекта "Инженеринг - проектиране, авторски надзор и СМР за обект: "Основно обновяване на зала "Балканиада" - гр. Лом".
 Проектът е на стойност 2 838 000 лв. и ще се изпълнява от спечелилата процедурата фирма „Парсек Груп“ ЕООД – София, с която Община Лом сключи договор. До 30 дни фирмата трябва да представи работен проект и количествено-стойностна сметка, а след това ще започне и ремонтът.
 
На обновеното игрище ще се провеждат състезания и тренировки по баскетбол, волейбол, бадминтон и хандбал, ще бъдат основно ремонтирани и оборудвани и тренировъчните зали за бокс, бойни изкуства и фитнес.  Ремонтираната зала ще бъде мултифункционална, тя ще бъде пригодена, както за спортни състезания на национално ниво, така и за провеждането на концерти.
 
Проектът бе обсъден на работна среща с екип от фирмата - изпълнител, Обществения съвет, който ще контролира проекта, и експерти от Община Лом. В Обществения съвет влизат журналистът Любомир Йорданов, издателят на в. „Ломпрес“ Камелия Обретенова, учителите по физическо възпитание и спортни деятели Росен Войнов, Вася Александрова, Мирослав Колев, Огнян Ценков и експерта по проекти Борислав Бориславов. Поне двама представители на Обществения съвет ще участват в работна комисия, заедно с общински експерти, които ще наблюдават всяка една стъпка при изпълнението на проекта.
Финансирането на основния ремонт и оборудване залата се осигурява от дарение и средства от държавния бюджет. 500 000 долара (838 835 лв.) са дарени от наследството на д-р Андрей Георгиев. За хуманитарния си жест и благородство, д-р Андрей Георгиев, който дари и 2 000 000 долара за ПГ „Найден Геров“ – гр. Лом,  бе удостоен посмъртно със званието „Почетен гражданин на Лом“. 1 100 000 лв. за обновяване на залата осигури и  Министерският съвет. Още 800 000 лв., които към момента не са налични, ще бъдат осигурени по време на изпълнението на проекта, гарантира кметът Пенка Пенкова.

Спортната зала е открита през 1964 г. Повече от 50 години съоръжението не е основно ремонтирано (правен е само ремонт на покрива преди 10 години), сградата се руши и от няколко десетилетия е буквално неизползвама.