Валери Иванов
Валери Иванов / Петя Димитрова
Синдикалните организации към конфедерация „Подкрепа” и Националния браншови съюз във В и К – Монтана разпространиха днес писмо, в което изразиха готовност за протестни действия срещу „всеки опит за конюнктурно и политическо кадрово решение в дружеството”. 
Повод за това е изказването на министъра на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков, че ще бъдат направени кадрови промени в мениджърския екип на В и К – Монтана, което той направи в отговор на парламентарно питане на народния представител Атанас Костадинов  за завишените стойности на арсен във водата на трите бойчиновски  села Кобиляк, Бели брег и Громшин.

Също днес управителят на В и К – Монтана Валери Иванов свика пресконференция, на която коментира предстоящото  покачване на цената за доставка на вода в областта,  взетите мерки в трите села и реформата във водния сектор.

Стана ясно, че единната цена  за потребителите, срещу чието въвеждане се изказаха народният представител Дилян Димитров, областният управител Росен Белчев и кметовете на най-засегнатите общини, не е най-големият проблем, въпреки че е „една несправедливост”, уточни Иванов. Всички те са имали информация за това още преди три месеца,  но не са реагирали досега.

В момента 7 091 абонати на  В и К - Монтана плащат по 0,76 лева за доставка на гравитачна вода. С единната цена те ще плащат 1,60 лева. За потребителите на помпажно и смесено водоснабдяване увеличението не е толкова драстично. Те ще плащат повече с 20 до 50 стотинки  на кубик.

Предложената цена  може да скочи в пъти повече, ако бъде решено В и К операторите да плащат за всеки кубик вода, с която захранват основните  си водоеми, в случая яз. „Сречанска бара“, на предприятието НЕК „Язовири и каскади”. Досега плащането е имало само към министерството на околната среда и водите за добив. На 26 юли  е насрочена  среща в министерството на енергетиката, на която всички заинтересовани страни  ще обсъдят новото предложение.   По думите на Иванов, ако бъде взето подобно решение цената на водата ще трябва да бъде  няколко пъти  по-висока от обсъжданата сега.