Ще проверяват за извънреден труд по празниците
Ще проверяват за извънреден труд по празниците / DarikNews.bg-архив
Ще проверяват за извънреден труд по празниците
48455
Ще проверяват за извънреден труд по празниците
  • Ще проверяват за извънреден труд по празниците

Проверки на промишлени предприятия за полагане на извънреден труд ще правят по празниците инспекторите от дирекция "Инспекция по труда" Враца. Инициативата е на Главна инспекция, а проверки ще си извършват в цялата страна, съобщи директорът на врачанската служба Румен Младенов.

Сигнали за работа извън установеното работно време - пет дни в седмицата, по 8 часа, ще се приемат на телефон 0879 659 222 или на имейла на дирекцията - oit_vracarm@mbox.contact.bg. Няма да подлежат на проверка магазини, ресторанти, заведения, тъй като при тях работното време се изчислява сумарно, уточни още Р.Младенов.

Съгласно Административно-процесуалния кодекс проверки по анонимни сигнали няма да се правят. "Ще се взимат под внимание, но на по-късен етап, тъй като се случва някои от предприятията да се топят нарочно. Така има опасност да се хаби ресурс и усилията да не се насочат там където ще е необходимо", обясни Младенов.

За извършване на проверка е необходимо сигнализиралият да оставя трите си имена, адрес за връзка и телефон. Инспекторите са длъжни да пазят в тайна самоличността на човека подал сигнала, а при нарушение подлежат на съдебна и дисциплинарна отговорност.