/ iStock/Getty Images
След кражба на оборудването и екипировката от отряда на Планинската спасителна служба
За по-малко от 24 часа дарители събраха всички необходими средства за възстановяване на откраднатото оборудване и екипировка от отряда на Планинската спасителна служба - ПСС във Враца.

Това съобщи за Валентина Лекова-Станкова, администратор на фейсбук групата "Планински преходи", наброяваща близо 60 хил. членове, чрез която се разпространи дарителската инициатива. Събраната сума възлиза на над 15 хил. лева.

На близо 1500 пострадали е оказана помощ от ПСС през 2021 г.

"Като планински водач аз знам колко е важна работата на спасителите. Трябва много да ценим техния труд, защото те спасяват човешки животи. Кражбата на оборудването им е една морално осъдителна и недопустима постъпка.

Надявам се извършителите да бъдат открити и да си понесат последствията", каза тя по повод на кражбата, извършена на 10 януари. Планинската служба изказа благодарност на всички дарители за набраните средства.

"Все още очакваме оценката на щетите, но всяка една част - въжета, карабинери, протриваши устройства, самохвати, радиостанции, лавинни уреди и GPS уред, е необходима за аварийно-спасителната работа на нашите колеги", посочват от ПСС.

Планинските спасители и организаторите на инициативата отправят молба към всички любителите на планината да подадат сигнал, ако попаднат на съмнителна обява за продажба на специализирана техника и оборудване, за да помогнат на органите на реда да открият извършителите.
БТА