/ Дарик - Враца
Общинският съвет във Враца даде разрешение за провеждането на местен референдум в кметство Мало Пещене. Докладната бе внесена от председателя на Общинския съвет Румен Антов. Въпросът в референдума ще е “Да бъде ли предоставена концесия за добив на подземни богатства, индустриални материали, глауконитови пясъци, от находище “Глория”, разположено в землището на село Мало Пещене”.  

Общинският съвет във Враца ще решава за местен референдум

За това местните хора да дадат своето становище днес гласуваха 29 общински съветници, нямаше никой “против”, а двама гласуваха “въздържал се”. Така предложението бе прието с мнозинство. Определена бе и датата на референдума – 14 април 2019 г. От бюджета ще бъдат осигурени и 9 370 лева за провеждането на допитването до населението.

Кметът на Мало Пещене.
Кметът на Мало Пещене.

В с. Мало Пещене постоянно живеят 17 човека, но по списъците за гласуване те са 48, каза кметският наместник на селото Иван Стоянов. Причината за тази разлика е, че не всички са сменили адреса си в личните карти, заради липсата на средства. “Хората в селото са категорично против тази концесия.

Мотивите ни са искаме да си запазим чистия въздух и спокойствието в селото. Имаме вече изградени къщи за почивки и за туризъм. След като се разчу тази работа с концесията никой не иска да идва”, коментира той. Иван Стоянов каза също, че ако се налага ще има и протести.